Érzések Háza- GROSS DOROTTYA

Úgy érzed más vagy, mint a többiek?

Foglalkoztat a gondolat, hogy szexuális orientációd az LMBTQ+ csoportba tartozik? Bizonytalan vagy és össze vagy zavarodva? Megijesztenek az érzéseid, vágyaid?

Szeretnél tét nélkül, bírálatoktól mentesen, őszintén és diszkréten beszélni valakivel?

Személyközpontú segítő beszélgetés

AHOL IGAZÁN ÖNMAGAD LEHETSZ.

GROSS DOROTTYA

Ki vagyok én?

  • Diplomás ápolóként végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2012-ben. Ezután öt évig űztem az ápolói szakmát mire rájöttem, nem szeretem azt, akivé hivatásom változtatott. Számomra sokkal fontosabb, hogy az egyént tényleg teljes egészében láthassam (test-lélek-elme).
  • Ennek érdekében indultam el a mentálhigiéné útján, és váltam személyközpontú segítővé a Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális képzése keretében az elmúlt két év alatt.
  • Ami az én életemben kiemelten fontos, hogy úgy viszonyuljak másokhoz ahogy szeretném, ha hozzám viszonyulnának. Klienseimhez feltétel nélküli elfogadással, ítélkezés és bírálat nélkül fordulok
gross dorottya

SZEMÉLYKÖZPONTÚ SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS

Hogyan segítek?

Elfogadás

Érezted már azt, hogy egy ember feltétel nélkül, ítélkezésmentesen elfogad téged olyannak amilyen vagy? Én nem akarlak megváltoztatni. Nem erőltetem rád saját véleményemet, vagy nézeteimet. Úgy fogadlak el, ahogy éppen vagy, az adott pillanatban.

Megértés

Azon dolgozom, hogy megértsem a benned zajló folyamatokat, hogy tudjak kapcsolódni érzelmeidhez. Nem osztogatok tanácsokat, egyszerűen meghallgatlak, és ott vagyok veled.

Empátia

Ráhangolódom aktuális érzelemvilágodra, elmerülök benne, amit pedig tapasztalok, azt visszatükrözöm neked, ezzel is segítve számodra a mélyebb, teljesebb megértést.

Bizalom

Célom, és az eredményes együttműködés alapja is egyben, hogy megbízzunk egymásban. Ebbe az is beletartozik, hogy ami kettőnk között elhangzik, az nem hagyja el a szobát.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mit kell még tudnod?

MIT JELENT A SEGÍTŐ KAPCSOLAT?​

A segítő kapcsolat nem tanácsadás. Nem vagyok “megmondóember”, aki elmondja, hogy neked bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkedned, mit kéne, vagy épp nem kéne érezned. Kettőnk kapcsolata  non-direktív, ami azt jelenti, hogy arra megyünk, amerre te vezetsz, én nem befolyásolom beszélgetéseink irányát, csupán értő figyelemmel melletted vagyok, és segítek megérteni, kibogozni kusza gondolataidat, érzelmeidet.

Milyen hosszú egy ilyen segítő kapcsolat?

Egyénfüggő. Az első három alkalmat arra szoktam szánni, hogy “megszokjuk egymás jelenlétét”, kiderüljön, egyáltalán képesek vagyunk-e a közös munkára, a kölcsönös bizalom kiépítésére. Ezért nevezzük segítő kapcsolatnak a kettőnk közti interakciót, hisz ez nem egy egyoldalú tevékenység, ebben mindketten részt veszünk.


 

Hogyan segít nekem az, ha beszélgetek egy ismeretlen emberrel?

Társas kapcsolataink befolyásolják lelki állapotunkat. Egy meghitt, elfogadó légkörben eltöltött este egy baráttal kikapcsol, megnyugtat, a helyére illeszt bizonyos gondolatokat, érzéseket. Amennyivel én többet nyújtok, az  Carl Rogers hagyatéka.

Ő volt ugyanis, aki a személyközpontú segítő módszert, vagy “kísérést” kifejlesztette, melynek három alappillére segít téged abban, hogy biztonságban érezhesd magad annyira, hogy lelked azon ajtajait is ki merd nyitni, amiket eddig nem mertél, betekints mögéjük, és meglásd, mi van ott valójában.

A módszer lényege:

  • a feltétel nélküli elfogadás, vagyis, hogy nem ítélkezem feletted,
  • az empátia, tehát az a képességem, hogy kapcsolódom aktuális érzelmi világodhoz, bele próbálom helyezni magam helyzetedbe, és visszatükrözöm saját érzelmeidet Neked, valamint,
  • minden helyzetben hitelesen, őszintén viselkedem Veled szemben, nem titkolok el előled semmit, amit a kettőnk közti kapcsolat kivált belőlem (legyen az érzelem, gondolat, vagy akár testi érzet).

A segítő kapcsolat témája kizárólag a nemi identitás/szexuális orientáció kérdésére korlátozódik?

Nem, egyáltalán nem. Ez csak egy az esetlegesen felmerülő kérdések között, ami foglalkoztathat egy embert és természetesen bármi más (akár kizárólag más) téma is felmerülhet.

Célom, hogy biztonságos közeget teremtsek neked, amiben lehetőséged nyílik szembenézni önmagaddal. Ebben a folyamatban, ebben a segítő kapcsolatban őszinte lehetsz magadhoz még akkor is, ha a kettőnk beszélgetésein kívül erre még nincs lehetőséged.

Nem célom, hogy megerősítselek sem abban, hogy LMBTQ+ orientációjú vagy, sem abban, hogy heteroszexuális.

Számomra az a legfontosabb, hogy elfogadó, nyitott, és diszkrét légkört biztosítsak neked.

18 éves kor alatt is felkereshetlek?

Sajnos nem.

Jelenlegi tudásom és képzettségem szintje 18 év felettieknek történő segítségnyújtást tesz lehetővé.

Bárki felkereshet, vagy csak leszbikusok, melegek és biszexuálisok?

Természetesen ugyanúgy fogadom a szivárvány minden színét, a skála minden elemét (beleértve a heteroszexuálisokat is). Foglalkoztat a leszbikusság, biszexualitás, vagy melegség? Úgy érzed transzszexuális, pánszexuális, aszexuális vagy, esetleg genderfluid, vagy nem bináris? Bármivel keresel fel, megteszek minden tőlem telhetőt, hogy biztonságban érezd magad.