Mentálhigiéné

Social Media Abduction, avagy a software ami elszívja agyunk RAM kapacitásának nagy részét

A múltkor olvastam egy cikket valamelyik internetes hírportálon, amiben a szerző elmesélte, hogy felhagyott a Facebookozással.

Újévi fogadalmaként megfogadta, hogy nem nyitja meg többet a közösségi médiaalkalmazást, és január elsejétől így is tett, nem kattintott rá többet.

Annyira megtetszett ez az ötlet, hogy nyomban be is zártam az alkalmazást, és megfogadtam, hogy ezentúl a Facebookot a vállalkozásom, illetve szakmám céljain túl semmi másra nem fogom használni, nincs több céltalan Facebook-pörgetés, nincs több időelbaltázás.

Mióta ezt megfogadtam, illetve bővítettem a no-Instagram, és no-9GAG kiegészítésekkel azt érzem, hogy agykapacitásom lényegesen javult, tisztábbnak, rendezettebbnek érzem gondolataimat, nyugodtabb, összeszedettebb vagyok. Kevésbé érzem úgy, hogy szorongok, és sokkal könnyebben veszem észre magam körül az élet apró csodáit, sokkal kisebb dolgoknak is képes vagyok örülni. Mindent összevetve, boldogabbnak érzem magam, mióta elhagytam a Social Media virtuális valóságát. Ha információra van szükségem a nagyvilágból, célzottan felkeresem valamelyik internetes hírportált, és elolvasom az aktuális híreket, viszont felesleges tartalommal nem terhelem magam. Több időm van egyéb teendőimre, és lényegesen kevesebb időt tölt a telefonom a kezemben.

Tényleg félelmetes, hogy a mai legmenőbb internetes médiumok hogyan zabálják fel az ember agyának “RAM” tárhelyét, hogyan szívják el drága energiánk nagy részét, és emellett még meg is nyomoríthatják a lelkünket célzottan nekünk kikevert virtuális tartalom-áradatukkal.

A kép forrása: Usplash/Robin Worall
Beveszed a keserű pirulát?
A kép forrása: Unsplash/Mark Schaefer

Saját tapasztalatom ebben megdöbbentő. Történt ugyanis, hogy kifejezetten érdeklődtem az állatmentés, valamint a fenntarthatóság témája iránt. Több oldalt, csoportot, cikket lájkoltam, és osztottam meg saját oldalamon. Aztán azt kezdtem érezni, hogy a világ nem áll másból, mint menteni való kutyacicahörcsögpapagájból, valamint globális klímakatasztrófából, műanyaghulladékban fuldokló óceánokból, állatkínzásból, és persze habként ezen a gyönyörűen árnyalt tortán egy kis nemi erőszakból, gyermekbántalmazásból, és még egy kis családon belüli erőszakból. Rá kellett jönnöm, hogy a Facebook beskatulyázott ezekbe a “témabugyrokba”, és már esélyem sem volt kitörni onnan. A newsfeedem háromnegyedét elfoglalták ezek a tartalmak, én pedig teljesen rájukkattantam. Értem ezt úgy, hogy a gondolataim nem jártak máshol, mint a Világunk, az állatok, a nők, és gyermekek megmentése körül. Ennél tovább viszont nemhogy nem jutottam, de elkezdtem belecsúszni egy szörnyű depresszív állapotba, ahol a témák súlyosságából és globális mivoltából, valamint azokban való járatlanságomból adódó tehetetlenségem szülte szorongásom minden maradék energiámat kivette belőlem. Mindez természetesen nem a tudatom szintjén zajlott, hanem tudatalatt,és ez nem csupán néhány hónapja kezdődött, hanem valószínűleg már évek óta tartott.

Ezért is volt felszabadító érzés, mikor már napok óta meg sem nyitottam az appot.

Természetesen nem azt mondom, hogy azok a történések, amikről a Facebook értesítést küldött nekem, amik felbukkantak a newsfeedemen már nem is léteznek azzal, hogy nem olvasok róluk. Azt sem mondom, hogy már nem érdekel az állatmentés, a fenntartható életre való törekvés, és annak népszerűsítése, az állatkínzás, vagy egyéb, akár ember, akár állat kárára elkövetett erőszakos cselekedet. Viszont most már van erőm, és agyi kapacitásom, hogy azon gondolkozzak inkább, hogy hogyan tudnék hatékonyan segítséget nyújtani ezen témák bármelyikében a rászorulóknak ahelyett, hogy rossz sorsukon kesergek telefonnal a kezemben, miközben a képernyőt simogatom.

Veled is elő szokott fordulni, hogy szorongásod csökkentése érdekében a közösségi média alkalmazásait használod, hogy eltereljék gondolataidat?
Van, hogy órákon át céltalanul pörgeted a Facebookot, az Instagramot, vagy a 9-GAG-et?
Érezted már, hogy nemhogy megnyugodnál, de még feszültebbé válsz egy-egy, a social media világában eltöltött óra után?

Hívj fel