Mentálhigiéné

Bemutatom a személyközpontú segítőt

Mikor és miért gyere el hozzám?

Megfogalmazódott bennem az igény egy bejegyzésre a személyközpontú segítő kapcsolatról.

Olyan megfoghatatlan, hogy pontosan mit is jelent, és azok, akik még nem hallották Carl Rogers nevét, akik nem ismerik munkásságát, azoknak teljesen ismeretlen, és jelentéktelen ez a kifejezés. Ez nem terápia, én pedig nem pszichológus, pszichiáter,vagy pszichoterapeuta leszek, hanem mentálhiginés segítő szakember.

A különbség a fókuszon van. Egy mentálhigiénés segítő szakember nem betegséget kezel, vagy gyógyít. Nem ad tanácsot, nem mondja meg, hogy mit kéne tenni, hogy kéne cselekedni, viselkedni, élni.

A mentálhigiénés segítő szakember munkája korábban kezdődik, mint a fent említett szakmáké. Egy példán keresztül tudom legjobban szemléltetni, miben is különbözik:

Vegyük például Julit, a harmincas éveiben járó nőt, aki alkalmazottként dolgozik egy cégnél, komoly párkapcsolatban él, lakást bérel, biztos családi háttérrel rendelkezik, sportol, eljár a barátaival időnként iszogatni, beszélgetni, esetenként bulizni, néha utazgat, nyaral. Van egy kis félretett pénze, talán lakást is szeretne venni a jövőben, vannak tervei.

Aztán Julit elbocsájtják a munkahelyéről. Vagy megcsalja, bántalmazza, elhagyja a párja. Meghal egy közeli, szeretett hozzátartozója. Esetleg Juli szenved egy balesetet, ami hosszabb ideig – akár több hónapig – kimozdítja őt a megszokott életritmusából, vagy krónikus betegséget diagnosztizálnak nála. A lényeg, hogy valami kirántja Julit az egyensúlyából, tanácstalanná válik a jövőt illetően, vagy csalódik az emberekben, és megtorpan az életében. Boldogtalannak, elveszettnek érzi magát, egyre több keserűséget halmoz fel magában, ami haragot, vagy kilátástalanságot szül benne, és elkezdődik egy ördögi kör, amiben Juli egyre mélyebbre sodródik negatív gondolatai és érzései folyamában.

Az ördögi kör.
Rossz érzéseink miatt sokszor elszigetelődünk családunktól, és barátainktól, ami még jobban elmélyítheti negatív érzelemvilágunkat.
A kép forrása: Unsplash.com/Claudia

Ekkor szeretném, ha Juli felkeresne engem. És ennél a pontnál meg is tudom magyarázni, hogy a személyközpontúság pontosan mit is jelent.

Egy személyközpontú segítő szakembernek három alapelv mentén szerveződik a munkája. Ha Juli felkeres engem, akkor bármit megoszthat velem, én őt feltételek és elvárások nélkül, pozitívan fogom értékelni. Ez azt jelenti, hogy elfogadom álláspontját az életével és gondolkodásmódjával kapcsolatban még akkor is, ha az nem tükrözi saját látásmódomat.

Ezt egy Stephen Covey idézettel tudom pontosan érzékeltetni:

“A megértés nem jelent feltétlenül egyetértést. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy képesek vagyunk a másik ember szemével, szívével, elméjével és lelkével látni, érezni, és gondolkozni. Az emberi lélek egyik legmélységesebb vágya, hogy megértésre találjon.”

Ez az idézet át is vezet a következő, második alapelvhez, vagyis ahhoz, hogy ha Juli eljön hozzám, én empátiával fordulok hozzá. Akadályokkal teli, rögös útján mellé lépek, “kölcsönkérem a cipőjét” és együtt végigjárjuk az eddig megtett útját. Odafigyelek rá, és megteszek mindent annak érdekében, hogy érzéseit, érzelmeit vissza tudjam neki tükrözni. Teljes valójában megláthatja és megfigyelheti magát általam, megértheti az összefüggéseket érzelmei és cselekedetei között, újraértékelheti az életében bekövetkezett változások súlyát, és az erre adott válaszait, és megfogalmazhatja magának, hogy merre szeretne továbbmenni.

Nagyon fontos az empátia kapcsán, hogy külön tudjam választani saját érzéseimet, érzelmeimet, és életemet Juliéitól, és ha ez kivitelezhetetlen, azt ne próbáljam meg palástolni, hanem egyértelműen jelezzem felé, hogy itt, és most én is megérintődtem, bevonódtam, és ez ne befolyásolja őt. Vagyis az én saját tapasztalataim ne vigyék Julit tévútra. Ez pedig harmadik alapelvünk, a hitelesség és a transzparencia témája. Én akkor tudok hiteles segítője lenni Julinak, ha tudatában vagyok a bennem működő  folyamatoknak, érzéseknek, érzelmeknek, és azokat, amennyire lehetséges, el tudjam választani a Juli által keltett folyamatoktól. Nem hazudok Julinak, hanem teljesen őszinte vagyok vele. Akkor is, ha negatív érzéseket vált ki belőlem, és akkor is, ha pozitívat. A hitelesség kikerülhetetlen a személyközpontú segítő kapcsolatban. Juli példájánál maradva, ha hazudok neki, ha nem kedvelem őt, ha dühöt, vagy épp együttérzést vált ki belőlem, de nem fejezem ki felé a bennem felbuggyanó érzéseket, azokat ő attól még meg fogja érezni. Lelepleződöm, és hitelemet vesztem egy olyan kapcsolatban, aminek a bizalom a legerősebb bázisa.

Néhány mondat erejéig rátérnék a segítő személyére. Nekem ismernem kell önmagam. Tudnom kell, hogy mit miért érzek, mi az az érzés pontosan, hogy bizonyos gondolatok, történések, történetek milyen érzelmeket váltanak ki, és, hogy miért van ez így. Ha Juli gyászról beszél, és én haragot érzek, tudnom kell, hogy miért haragszom, különben Juli azt fogja hinni rá haragszom, mert ő gyászol. Ha Juli szexualitásról beszél, és nekem negatív tapasztalataim vannak a szexualitás egy bizonyos aspektusáról, akkor azzal tisztában kell lennem, hogy jelezhessem Julinak, hogy érzéseimet nem ő váltja ki, hanem azok bennem vannak, és azokkal nekem van dolgom.

A segítő szakember – legyen az pszichológus, pszichoterapeuta, vagy mentálhigiénés segítő – nem hófehér vászon, amire a kliens ráfesti önmagát, majd ahogy becsukódik mögötte az ajtó, a vászonról lepereg a festék, hogy a következő kliens is ráfesthesse önmagát. A segítő egy tükör, ami annál pontosabb képet tud visszatükrözni, minél mélyebben tudatában van saját belső világának. Minél felszínesebb az a tükör, annál görbébb képet ad vissza.

Mindezt összefoglalva, ha Juli világa összeomlani készül, és ő abban nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy ezt megakadályozza, vagy újjáépítse, ha érzelmei érthetetlenek számára, elérhetetlenek, vagy esetleg már testi tünetek képében jelentkeznek, akkor abban az egyben biztos lehet, hogy én nem fogok felette ítélkezni, rám a legféltettebb titkait is rámbízhatja, én segítek neki feltárni érzéseit és érzelmeit, és soha nem fogok neki hazudni. Ebben a segítő kapcsolatban Juli lelkét újjáépítheti, új, még nem tapasztalt érzésekkel és tapasztalatokkal megerősítheti, új célokat tűzhet ki maga elé, majd miután lezártuk kettőnk együttműködését, biztos lehet abban, hogy hozzám bármikor visszatérhet, ha egy biztonságos, megértő, és elfogadó környezetre vágyik.

Azt hiszem, nekem ezt jelenti a személyközpontú segítő kapcsolat.

A felvázolt példa természetesen csupán saját elmém szüleménye, és ennél százszor több oka lehet valakinek felkeresni egy segítő szakembert. Nincs egyezményes okrendszer, vagy lista, ami alapján érdemes engem felkeresned.

Ha problémád van, amivel nehéz egyedül megbírkóznod, és nem tudod kivel beszélhetnéd meg, egyeztessünk egy időpontot, és beszélgessünk.

A borítókép forrása: http://cuddlesanctuary.com/after-your-first-cuddle/635901111142646736-782611896_maxresdefault/