Mentálhigiéné

A Test, a Szellem, és a Lélek regenerálása

Szükséged van pihenésre. Fizikailag, szellemileg, és lelkileg egyaránt.

Ha azt mondod ki vagy merülve fizikálisan, az nem azt jelenti, hogy szellemileg ne tudnál funkcionálni.
Ha azt mondod, túl sok volt az elmúlt időben a szellemi megterhelés, az nem jelenti azt, hogy fizikailag, és pszichésen ne lennél feltöltve. Ez a három terület ugyanis összefüggésben és szoros kölcsönhatásban van egymással, viszont némileg külön is választhatók.

Amikor rekreációról beszélünk, mind a három komponenst érdemes számításba venned, és aszerint döntened arról, hogy hogyan lenne érdemes töltődnöd, hogy épp melyik részed a legkimerültebb.

Ha például fizikailag fáradtál el, mert mondjuk túl vagy egy hosszabb betegségen, vagy épp olyan munkát végzel, ami erősen igénybe veszi a testedet, akkor érdemes passzív kikapcsolódást választanod (vízparti henyélés, és strandolás, hajóút, rengeteg olvasás, filmnézés, esetleg rövid séták a természetben, vagy a városban, ezen felül tested “megjutalmazása” kiegyensúlyozott, finom, és egészséges ételekkel, italokkal – amire a rohanó hétköznapokban esetleg nem jut időd – masszázzsal, termálfürdőzéssel, vagy akár a szexuális életed felpezsdítésével).

A napsütés, a homok, a sós víz, és a tengerparti fák illata, a hullámok hangja, ahogy a partnak csapódnak, a könnyű tengeri halvacsorák, a kellemes, tengerparti séták, egy könnyű olvasmány mind hozzájárulnak tested, és szellemed megújulásához.
A kép forrása: Unsplash/Ben White

Ha a szellemi komponens merült ki, és úgy érzed, mintha lecsapolták volna az agyadat, alig bírsz gondolkodni, és koncentrálni, akkor olyan típusú rekreációra van szükséged, amiben az agyad pihenhet, viszont testi és lelki funkcióid előrébb léphetnek, és kicsit átvehetik az irányítást. Ilyenkor az aktív pihenésnek kiemelt létjogosultsága van, például többnapos túrák a hegyekben, egy vízi-, vagy biciklitúra, vagy akár egy kompetitív sportesemény (mondjuk futóverseny) olyan élményekkel gazdagíthat, amik a fizikai és lelki energiákra hatnak, viszont a mentális képességek “háttérbe vonulhatnak” regenerálódni.

A természetben töltött idő egyaránt tölti a lelked, és a szellemed, míg egy kirándulással töltött nap után kellemesen fáradtnak érezheted magad.
A kép forrása: Unsplash/Nicolas Cool

Amikor pedig lelkileg érzed úgy, hogy kiüresedtél, hogy nem maradt benned más, mint düh, szomorúság, vagy fájdalom, mikor már te magad sem tudod, hogy valójában mit is érzel, akkor “a lelkedet kell szabadságra küldened”. Úgy gondolom, ezt a legnehezebb megtenni, hisz itt nem arról van szó, hogy pihenteted az agyad, vagy a tested. Azok sokkal kézenfekvőbb, sokkal egyértelműbb funkciók.

De miből is áll a lélek pihentetése, regenerálása?

Itt szerintem nem a szokásos értelemben vett pihenésről van szó, hanem pont az ellenkezőjéről.
Lelki funkcióidat, vagyis érzelmeidet ugyanis a mindennapokban sokszor elfojtod, elkendőzöd, elásod, hogy nehogy befolyással legyenek munkád, vagy magánéleted minőségére. Hazudsz saját magadnak és környezetednek arról, hogy hogy vagy, mit érzel valójában egészen addig a pontig, amikor már “zsibbadtá válsz”, kiüresedsz pszichésen, és átkapcsolsz “robotpilóta üzemmódba”. Ez alatt azt értem, hogy a lelki zsibbadtság kihat a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is, eleinte növekedhet a teljesítmény, hisz kiesik a pszichés vonatkozás a mindennapi tevékenységekből, nem agyalsz azon, hogy egy-egy történéssel, gondolattal, vagy közléssel kapcsolatban mit érzel.
A lelket azonban soha nem lehet teljesen kikapcsolni. Azok az érzelmek, amik elfojtásra kerülnek, tovább munkálkodnak a tudattalanban, és álmok, megmagyarázhatatlan, kusza gondolatok, vagy testi érzetek (testi tünetek) formájában visszamásznak a mindennapjaidba. Ez pedig befolyással van a teljesítményedre.
Éppen ezért a pszichés rekreációnak egészen más funkciója van, mint a másik két területnek.

A meditációnak fontos szerepe van a lelki egészség fenntartásában a keleti kultúrában, manapság pedig már Európában is igen elterjedtek a meditáció és relaxáció különböző formái.
A kép forrása: Unsplash/Pratap Chhetri

Egy kiadós beszélgetés egy számodra megbízható, nyitott, és elfogadó baráttal, vagy családtaggal, részvétel egy önismereti, vagy terápiás csoportban, segítő kapcsolat egy mentálhigiénés szakemberrel, vagy terapeutával, egy elvonulás, vagy egy meditációs tábor pontosan ezt a lelki regenerációt, a “lélek csapjának újbóli megnyitását” segíti elő.

Emellett pedig oktató funkciója van, megtanít ugyanis foglalkozni saját lelkeddel, mélyíti az önismeretedet, megtanulsz kiegyensújozottan “együtt élni önmagaddal.”

Ez az önismeret pedig nem csak a lelki funkcióidra van hatással.
Tudatosabbá válsz testérzeteidet illetően, és nyitottabbá válhatsz a szellemi kihívások iránt.

Kimerültél lelkileg?
Úgy érzed, szükséged van lelked regenerálására?

Hívj fel