Érzések Háza- GROSS DOROTTYA

A Te lelked, a Te pajzsmirigyed

Pajzsmirgy túlműködésben szenvedsz?

Tüneteid megnehezítik mindennapjaid, és próbálsz megtenni mindent, hogy újra teljes életet élhess?

Én is átéltem ezt a betegséget.

Online Személyközpontú segítő beszélgetés

CSAK EGY PAJZSMIRIGYED VAN. SEGÍTEK, HOGY VIGYÁZHASS RÁ!

Testi tünetek, lelki segítség

Pajzsmirigy kezelés kiegészítése

Jártál már endokrinológusnál, és Basedow-Graves kórral (pajzsmirigy túlműködéssel) diagnosztizáltak?

Az orvosod kezeli a testi tüneteid, foglalkozik a betegséged gyógyításával, ám nagy valószínűség szerint lelked egészségére nem tud elegendő időt, energiát és figyelmet fordítani.

Segítek, hogy pajzsmirigybetegségeddel, azzal kapcsolatos élményeiddel és érzéseiddel biztonságos körülmények között foglalkozhass.

Amit kínálok:

 • Betegséged bizonyos fokú szakmai (és személyes) ismerete, amely lehetőséget biztosít számodra, hogy beszélhess tüneteidről, a testedben végbemenő változásokról, kezelésedről, annak esetleges mellékhatásairól
 • Teljes diszkréció a köztünk lévő segítő folyamatban
 • Feltétel nélküli elfogadás, amellyel személyed felé fordulok
 • Empatikus légkör biztosítása, amelyben közelebb kerülhetsz az élményekhez köthető érzéseidhez
 • Nyílt, és őszinte hozzáállás, amellyel arra törekszem, hogy megteremtsem neked a bizalomhoz szükséges légkört
Minden betegség egy történet. Olyan történet, amit átélőjének el kell mesélnie valakinek, aki képes értő figyelemmel, és kellő empátiával fordulni a betegséggel küzdő felé.
Artur W. Frank Ph.d.
University of Calgary

Lelki okok a betegség hátterében

Az egyensúly, amely szükséges testünk, lelkünk, és elménk működése között igen törékeny, és ha ez az egyensúly hosszabb ideig felbomlik bizonyos, az életedben bekövetkező változások következtében, például:

 • Munkahelyi problémák (Túlórák, feszült munkahelyi légkör)
 • Párkapcsolati,családi gondok
 • Pénzügyi nehézségek
 • Haláleset
 • Pozitív stresszhatások (házasság, előléptetés, gyermekáldás)

Ezen tényezők eredménye lehet a testedben megjelenő elváltozás, betegség.

Ilyen betegség a pajzsmirigy túlműködés azon fajtája, amelyet Basedow-Graves kórnak neveznek.

Tudom, min mész most át

Ma nőként egyszerre több fronton kell helyt állnod életedben:

Dolgozó nő vagy. Talán túlórázol, többet vállalsz, sokszor nem tudsz nemet mondani.Talán munka mellett még tanulsz is, hogy jobb legyél, hogy többet keress, hogy elérd a céljaidat. Barátnőként, élettársként, feleségként ott vagy párodnak, ha szüksége van rád. Fenntartod a háztartást, mosol, főzöl, takarítasz. Családanyaként ellátod gyermekeidet, megteremted nekik a biztonságot, amire vágynak, a szeretetet, és a törődést, amiben fejlődhetnek. VAGY Ott az elvárás, hogy “Mikor lesz már gyereked? ”Talán szeretsz néha kikapcsolódni, belevetni magad az éjszakába a barátaiddal.

Aztán már azt érzed, nem tudsz lazítani. Nincs egy nyugodt pillanat, egy üres – gondolatok, szorongás, vagy teendők nélküli – óra az életedben. Mindent elborítanak a “kell”-ek, és a határidők. Már a listáidat is listáznod kell, hogy legalább annak érzetét kelthesd magadban, hogy ennek egyszer vége lesz. A szervezeted viszont úgy érzi, sosem lesz vége, ez egy ördögi kör, egy örök körforgás, melyben fáradhatatlanul talpon kell lennie, és maximumon kell teljesítenie.

Számomra ezt jelenti a pajzsmirigy túlműködés.

Tudom milyen, amikor éjszaka arra ébredsz, hogy szíved megállíthatatlanul rohan, mintha maratont futottál volna. Tudom milyen, amikor egy teregetés, vagy mosogatás után le kell dőlnöd, olyan gyengének érzed magad. Átéltem, hogy milyen remegő kézzel dolgozni, milyen minden ruhámat átizzadni egy légkondicionált üzletházban, és tudom, milyen átesni a szükséges, sokszor kellemetlen vizsgálatokon és beavatkozásokon.

Kiszolgáltatott, félelmetes, sokszor megalázó élmény. 

Én elgyászoltam egészségem, miután átestem az izotópos pajzsmirigy irradiáción, így pajzsmirigyemet egyszer, és mindenkorra kiirtották 24 éves koromban.

Nagyon sajnálom múltbéli énemet, hogy magára volt hagyva megrázó élményeivel, és nem ajánlottak neki lelki segítséget.
 
Elkísérlek ezen az úton, hogy Neked ne kelljen átélned a magány, és a teljes kiszolgáltatottság érzését. Beszélgessünk, hogy segíthessek!

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

 • Fáradékonyság, állandó kimerültség érzés
 • Türelmetlenség, ingerlékenység
 • Emelkedett pulzusszám (tachycardia)
 • Emelkedett vérnyomásérték
 • Fokozott izzadás
 • Remegés, ami a kezeken a legkifejezettebb
 • Fokozott étvágy, emellett súlyvesztés, fogyás
 • Izomgyengeség a kezeidben és a lábaidban
 • Duzzadt, akár érzékeny pajzsmirigyszövet (duzzanat a nyak elülső, alsó részén, mely tapintásra érzékeny)
 • Hasi panaszok (gyorsult bélműködés, görcsök, hasmenés)
 • Hűvösebb időben is úgy érzed, meleged van, hőhullámok

GROSS DOROTTYA

Ki vagyok én?

 • Diplomás ápolóként végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2012-ben. Ezután öt évig űztem az ápolói szakmát mire rájöttem, nem szeretem azt, akivé hivatásom változtatott. Számomra sokkal fontosabb, hogy az egyént tényleg teljes egészében láthassam (test-lélek-elme).
 • Ennek érdekében indultam el a mentálhigiéné útján, és váltam személyközpontú segítővé a Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális képzése keretében az elmúlt két év alatt.
 • Ami az én életemben kiemelten fontos, hogy úgy viszonyuljak másokhoz ahogy szeretném, ha hozzám viszonyulnának. Klienseimhez feltétel nélküli elfogadással, értő figyelemmel, ítélkezés és bírálat nélkül fordulok
gross dorottya

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mit kell még tudnod?

MIT JELENT A SEGÍTŐ KAPCSOLAT?​

A segítő kapcsolat nem tanácsadás. Nem vagyok “megmondóember”, aki elmondja, hogy neked bizonyos helyzetekben hogyan kell viselkedned, mit kéne, vagy épp nem kéne érezned. Kettőnk kapcsolata  non-direktív, ami azt jelenti, hogy arra megyünk, amerre te vezetsz, én nem befolyásolom beszélgetéseink irányát, csupán értő figyelemmel melletted vagyok, és segítek megérteni, kibogozni kusza gondolataidat, érzelmeidet.

Milyen hosszú egy ilyen segítő kapcsolat?

Egyénfüggő. Az első három alkalmat arra szoktam szánni, hogy “megszokjuk egymás jelenlétét”, kiderüljön, egyáltalán képesek vagyunk-e a közös munkára, a kölcsönös bizalom kiépítésére. Ezért nevezzük segítő kapcsolatnak a kettőnk közti interakciót, hisz ez nem egy egyoldalú tevékenység, ebben mindketten részt veszünk.

Általában a szóbeli kapcsolati szerződést ezután kötjük meg további 3-7 alkalomra.

Hogyan segít nekem az, ha beszélgetek egy ismeretlen emberrel?

Társas kapcsolataink befolyásolják lelki állapotunkat. Egy meghitt, elfogadó légkörben eltöltött este egy baráttal kikapcsol, megnyugtat, a helyére illeszt bizonyos gondolatokat, érzéseket. Amennyivel én többet nyújtok, az  Carl Rogers hagyatéka.

Ő volt ugyanis, aki a személyközpontú segítő módszert, vagy “kísérést” kifejlesztette, melynek három alappillére segít téged abban, hogy biztonságban érezhesd magad annyira, hogy lelked azon ajtajait is ki merd nyitni, amiket eddig nem mertél, betekints mögéjük, és meglásd, mi van ott valójában.

A módszer lényege:

 • a feltétel nélküli elfogadás, vagyis, hogy nem ítélkezem feletted,
 • az empátia, tehát az a képességem, hogy kapcsolódom aktuális érzelmi világodhoz, bele próbálom helyezni magam helyzetedbe, és visszatükrözöm saját érzelmeidet Neked, valamint,
 • minden helyzetben hitelesen, őszintén viselkedem Veled szemben, nem titkolok el előled semmit, amit a kettőnk közti kapcsolat kivált belőlem (legyen az érzelem, gondolat, vagy akár testi érzet).

18 éves kor alatt is felkereshetlek?

Sajnos nem.

Jelenlegi tudásom és képzettségem szintje 18 év felettieknek történő segítségnyújtást tesz lehetővé.

Mennyibe kerül egy alkalom?

A segítő beszélgetés ára 6000 Ft/ 50 perc.

A konzultáció online formában, Skype videóhívás keretében működik, így rugalmasan, földrajzi helyszíntől függetlenül tudunk “találkozni”.

A zökkenőmentes beszélgetés érdekében a továbbiakra is szükség lesz:

 • Egy olyan helység, ahol egyedül tudsz lenni, el tudsz zárkózni a környezetedtől
 • Videókapcsolat létesítésére alkalmas számítógép/tablet, végső esetben telefon
 • Headset fülhallgató
 • Stabil internetkapcsolat